Nationale identiteiten thema op filmfestival Jogjakarta

september 2009 -

"Je zult op het JAFF geen commerciële films aantreffen", zegt Garin Nugroho, voorzitter van het Jogja Asian Film Festival (JAFF). "Het was de vierde keer dat het festival in Jogjakarta werd gehouden, en we houden ons nog steeds bezig met maatschappelijke vraagstukken, dit keer met meer films en programma's dan ooit."

image

Beeld uit 'Agrarian Utopia'. (Foto: JAFF)

Hoofdthema tijdens het JAFF, dat van 4 tot 8 augustus 2009 plaatshad, was 'thuisland'. Iedere film vertegenwoordigde een specifieke samenleving. Agrarian Utopia bijvoorbeeld, van de Thaise regisseur Uruphong Raksasad. De film gaat over boeren en de strijd om hun bestaan - hoe zij zaaien, bemesten, oogsten en hoe de rijst ten slotte bij de landeigenaar terecht komt. Agrarian Utopia won de Golden Hanoman Award en de Netpac Award, de meest prestigieuze onderscheiding tijdens de JAFF 2009.

Er was ook een Palestijnse film te zien tijdens het festival, Slingshot Hip Hop, onder regie van Jackie Salloum. Het is een documentaire over de onafhankelijkheidsstrijd van jongeren met behulp van hiphop. In ruwe taal beschrijven zij hun positie als koloniaal burger zonder land.

De Blencong Award, voor beste korte film, ging naar A La Folie van Sanif Olek uit Singapore. "Dit eenvoudige en humoristische liefdesverhaal geeft de diversiteit van de Aziatische maatschappij weer: de verschillen in taal, etniciteit en geslacht", zegt jurylid Idha Saraswati. The Goat van de Filippino Adolfo Alix jr. kreeg de Geber Award, voor de beste gemeenschapsfilm. Hij gaat over een jongetje dat op zoek is naar zijn geit en in een gevecht verwikkeld raakt met een vreemdeling.

Plaatselijke filmgroepen zonden hun beste films in. Een daarvan was Mengapa Harus Diam? (Waarom zwijgen?), een documentaire over huiselijk geweld in Indonesië van het studentencollectief Komunitas Forum Filmmaker Pelajar Bandung. Een doorbraak, omdat de meeste Aziaten niet graag over dat onderwerp spreken.

JAFF 2009 probeerde een breed publiek te bereiken door films te vertonen in kampongs en op basisscholen. "De films laten maar een paar van onze problemen zien, en in werkelijkheid zijn er veel meer. Maar JAFF 2009 geeft in ieder geval een idee hoe we voor onszelf op kunnen komen", zegt Garin Nugroho.