Creativiteit en innovatie tijdens Maker Faire Africa

september 2009 -

De tot blaasbalg omgebouwde fiets in de metaalwerkplaats van George Odhiambo zorgt voor een gelijkmatig vuur om metalen stangen mee te verhitten. Dit creatieve gebruik van een eenvoudig, alledaags voorwerp om daarmee te voorzien in een bepaalde behoefte, belichaamt het thema van de Maker Faire Africa 2009.

image

Apparaat om maïs te planten

Deze eerste Maker Faire Africa, die van 14 tot en met 16 augustus 2009 plaatshad in Accra (Ghana), was een feest van vernuftige uitvindingen zoals die van Odhiambo vanuit het gehele continent. De organisatoren vonden elkaar via blogs en andere internetfora. Emer Beamer van het Amsterdamse bedrijf Butterfly Works, een van de organisatoren, vertelt dat de beurs 70 deelnemers en zo'n 300 bezoekers per dag trok. Zij legt uit dat het unieke is gelegen in de aanpak vanaf de basis – gelijkgestemden uit Afrikaanse landen ontmoetten elkaar, wisselden tips uit en vonden oplossingen. De deelnemers boden hun vaardigheden aan, begeleiding of specifieke technische expertise. De doe-het-zelf-instelling die tijdens de beurs werd aangemoedigd liet mensen hun diensten en producten benoemen en voor elkaar inzetten. Dat kon uiteen lopen van Afrikaanse poppen tot snufjes om maïs te planten.

Om optimaal te kunnen profiteren van alle netwerkmogelijkheden tijdens het gebeuren zette Butterfly Works een 'Match the Maker'-service op, waar deelnemers konden opschrijven wat voor soort hulp zij nodig hadden voor hun product of dienst. Op gezette tijden werd de lijst vanaf een verhoging voorgelezen. Zo zocht iemand bijvoorbeeld een FM-radiozender in zijn dorp, en dankzij de service vond hij iemand die het kon bouwen.

Beamer zegt dat de Maker Faire een poging is om de nadruk bij Afrika te verplaatsen van hulp en ontwikkeling naar innovatie. Er is geen duidelijke verklaring voor het gegeven dat de kleinschalige industrie tot nu toe aan de aandacht is ontsnapt. De Maker Faire is een stapje in de richting van een andere perceptie van het continent, naar het aanmoedigen van Afrikaanse uitvinders en vernieuwers, en uiteindelijk naar een zelfverzekerd Afrika.