Nieuw Oost-Afrikaans popgeluid smaakt naar hiphop en r&b

september 2009 -

Wie bij Keniaanse popmuziek nog altijd aan de Swahili-rumba van artiesten als Simba Wanyika denkt is behoorlijk in de jaren tachtig blijven hangen. Niets op tegen overigens, die klassieke Oost-Afrikaanse Afropop, maar de jongeren in het 21ste-eeuwse Nairobi zijn ondertussen wel met heel andere dingen bezig. Ook daar zijn r&b en hiphop aan de orde van de dag, maar dan wel gemixt met de eigen ritmes en tradities. Het resultaat heet New East African Sound en drie vertegenwoordigers van het genre zijn in september 2009 uitgebreid in Nederland te horen.

image

Het nieuwe Oost-Afrikaanse popgeluid kon zich de afgelopen jaren onder meer ontwikkelen door de komst van het Penya-platenlabel en de bijbehorende opnamestudio naar een van de achterstandswijken van Nairobi. Het project kwam tot stand dankzij steun van de Nederlandse organisatie UpToYouToo, die zich inzet om jonge Kenianen aan het werk te helpen en latent talent te helpen ontplooien.

Het eerste resultaat was een album van de Keniaanse rapper Goreala, die vorig jaar ook al door UpToYouToo naar Nederland gehaald werd. Zijn plaat haalde de European World Music Chart. Inmiddels zijn er enkele nieuwe cd's bij Penya verschenen die duidelijk laten horen hoe breed het hedendaagse popgeluid van Nairobi is.

Stan, voluit Stan M. Nganga, is een jonge singer-songwriter die afwisselend in het Engels en Swahili zingt. Zijn muziek op het album Kenya Debut is relaxed-jazzy en klinkt soms wat als een ingetogen Michael Jackson. Maar met een onmiskenbaar Oost-Afrikaanse ritmische onderlaag.

Het kwartet Sauti Sol begon enkele jaren geleden als a capella-groep en laat zich op het album Mwanzo beluisteren als een soepel zingende vocal group op een zwoele reggaebasis. De begeleiding is ingetogen en smaakvol en de stemmen klinken prachtig. Stan en Sauti Sol zijn de komende weken veelvuldig in Nederland te horen samen met alweer een nieuw Penya-talent, de Keniaanse soulzangeres Dela. Het geluid van bruisend jong Nairobi anno 2009.

Informatie over de Nederlandse tournee van Stan, Dela en Sauti Sol staat op de website van UpToYouToo.