Urbaninform brengt grote en kleine stedenbouwers samen

september 2009 -

Meer dan de helft van de wereldbevolking woont inmiddels in grote steden, en de meerderheid van de stadsbewoners bivakkeert in sloppenwijken. Voor veel architecten is het een uitdaging om originele en duurzame oplossingen te bedenken om het leven in deze wijken te verbeteren. De nieuwe website www.urbaninform.net brengt architecten, kunstenaars en andere grote en kleine stadsplanners bij elkaar. Ze kunnen via de site eigen minidocumentaires maken waarin ze hun project toelichten. Doel is in eerste instantie om kennis uit te wisselen en te leren van elkaars ervaringen.

www.urbaninform.net, september 2009

Bij de lancering van de site op 1 september 2009 stonden al meer dan vijftig filmpjes uit alle werelddelen online en hadden zich ruim 120 organisaties bij het platform aangesloten. Interessant zijn vooral projecten in Afrika, Latijns-Amerika en Azië waarbij met gerecyclede materialen wordt gewerkt. Dat kan variëren van hele huizen uit San Diego die in het Mexicaanse Tijuana weer worden opgebouwd tot een pilotproject in het Indiase Ahmedabad waar van afvalmaterialen als plastic, glas en blik bouwmaterialen worden gemaakt. Soms gaat het om zeer ambitieuze projecten, zoals Productive Public Space in Nairobi, een combinatie van bouwactiviteiten en werkgelegenheidsprojecten.

Hierbij worden openbare ruimtes gecreëerd als gemeenschappelijk wc's, keukens en douches en tegelijkertijd wordt de bevolking aan werk geholpen met gebruik van de natuurlijke hulpbronnen in de omgeving. Sommige plannenmakers, zoals de architecten die een peperduur cultureel centrum in de favela van Rio de Janeiro willen neerzetten om de bevolking in contact te brengen met cultuur en andere mensen, gebruiken de site ook om fondsen te werven.

Urbaninform is echter vooral sympathiek als platform voor pioniers die hun vondst graag aan anderen willen tonen. Bijvoorbeeld de mannen in Iran die stap voor stap laten zien hoe met materialen als bamboe en rijstplanten duurzame en aardbevingbestendige woningen kunnen worden gebouwd. Kosten? Nog geen €600 per huis.

Urbaninform wordt gesteund door het Hivos-NCDO Cultuurfonds. Het internetplatform zal op 25 september 2009 worden gepresenteerd tijdens het Knowledge Exchange Forum Access to Knowledge – Access to the City in het Nederlands Architectuur Instituut tijdens de 4e Architectuur Biënnale Rotterdam.