Theaterfestival Bogotá trekt meer dan drie miljoen bezoekers

april 2010 -

Een Argentijnse richtte het in 1988 op ter gelegenheid van het 450-jarig bestaan van de Colombiaanse hoofdstad Bogotá: het Ibero-Amerikaanse Theaterfestival. Fanny Mikey was sindsdien het gezicht van het internationaal bekende festival, een van de grootste ter wereld. Haar dood in 2008 schokte Colombia. Velen vreesden dat ook het festival ten dode was opgeschreven. Voor Mikey's opvolgster Ana Marta de Pizarro was het dus geen sinecure in haar voetsporen te treden, maar het festival van 2010 heeft dat van 2008 in bezoekersaantallen overtroffen. Meer dan drie miljoen bezoekers trok het festival dit jaar, met 1318 voorstellingen door de hele stad – in theaters, parken en op straat - in twee weken tijd. Gezelschappen uit 43 landen deden eraan mee.

image

Scène uit 'Metamorfose'

Hoogtepunten waren Metamorfose (gebaseerd op Franz Kafka's novelle Die Verwandlung) van Vesturport Theatre en Lyric Hammersmith uit IJsland, Krapp's Last Tape van de beroemde Amerikaanse regisseur Bob Wilson, gespeeld door het Italiaanse Change Performing Arts en Baraka van de Argentijnse groep Paseo La Plaza, gebaseerd op het toneelstuk Cloaca van de Nederlandse Maria Goos. In een park in het arme zuiden van de stad speelde de Nederlandse groep Close Act de voorstelling Pi-Leau, over de verboden liefde tussen een visser en een Sirene. Een groot succes, met acteurs die ontzet moesten worden omdat toeschouwers die een handtekening wilden massaal opdrongen.

Volgens critici wordt het Ibero-Amerikaanse Theaterfestival al te volks. "Te veel carnaval, circus, salsa en rock", zoals de krant El Espectador schreef. Patricia Ariza, een toneelmaakster die enkele jaren geleden de Prins Clausprijs kreeg, richtte een 'tegenfestival' op, om het 'echte theater' weer een plaats te geven. Met, net als Fanny Mikey, als uiteindelijk doel het theater bij de mensen te brengen. Een verongelijkte Ariza tegen El Espectador: "Het theater werd niet met Fanny Mikey geboren. Wij zijn veel eerder begonnen."