Shahidul Alam is fotojournalist en mensenrechtenactivist in Bangladesh. Op 22 maart 2010 sloten de Bengaalse autoriteiten de Drik Picture Library in Dhaka, waar de tentoonstelling Crossfire, over buitensporig politiegeweld tegen critici van het regime, plaatshad. Daags na de sluiting van Crossfire deed Alam persoonlijk verslag voor De Kracht van Cultuur.

Gedwongen sluiting fototentoonstelling in Bangladesh breed veroordeeld

maart 2010 -

"Het is kennelijk volkomen aanvaardbaar om mensen af te maken, maar niet om dat te laten zien," zeg ik als de politie arriveert om de deuren van het Drik-gebouw te verzegelen. De tentoonsteling Crossfire (een eufemisme voor onwettige moordpartijen) zou 22 maart 2010 geopend worden en doorlopen tot 31 maart. De tentoonstelling zou bovendien de officiële opening omlijsten van de South Asian Media Academy. Crossfire is een allegorische weergave van moorden die gepleegd zijn door de RAB (Rapid Action Battalion), een speciale politie-eenheid die in maart 2004 werd opgericht. Eerder publiceerde ik de foto's in de New York Times. De tentoonstelling is samengesteld door de bekende Peruaanse conservator Jorge Villacorta.

image

Mahasweta Devi opent Shahidul Alams handboeien. Foto: Saikat Mojumder

Politieagent Shahjalal, die ter plaatse kwam nadat een beambte van de RAB-media-afdeling hem opbelde over de expositie, verklaarde dat Crossfire tot onrust zou leiden en dat Drik bovendien geen toestemming had om het werk te vertonen. Nurul Kabir, hoofdredacteur van de krant New Age en als gastspreker aanwezig, zei dat democratisch ingestelde mensen tegen het moorden zouden moeten protesteren en niet tegen de tentoonstelling die het aan de kaak stelt. Schrijfster en activiste Mahasweta Devi opende de expositie symbolisch door een paar handboeien te openen die ik om mijn polsen had bevestigd. Vervolgens riep ik: "Vrijheid!"

De Nederlandse Ambassadeur, Alphons Hennekens, toonde zich teleurgesteld dat de deuren gesloten waren en verklaarde: "Dit doet het imago van Bangladesh geen goed. Ik hoop werkelijk dat we de autoriteiten zo ver kunnen krijgen dat ze de deuren weer openen." Juristen hebben de gedwongen sluiting van de Drik-galerie veroordeeld als onwettig en als een aantasting van de mensenrechten. Advocaat Rokunuddin Mahmud zei: "Dit politieoptreden is onwettig. Drik heeft toestemming om een fotogalerie te exploiteren. Het is niet nodig om voor iedere nieuwe expositie toestemming te vragen."

De opening en het politieoptreden zijn gelivestreamed op www.drik.tv.