Turks-Koerdische zangeres Rojin: "Ik wil niet als crimineel behandeld worden"

maart 2010 -

De verhouding tussen Koerden en de Turkse autoriteiten blijft turbulent. Hoewel het democratiseringsplan van de Turkse overheid - dat inhoudt dat Koerden meer rechten krijgen – lijkt door te gaan, wordt er in Istanboel nog regelmatig door Koerden gedemonstreerd. Ook de carrière van de Turks-Koerdische zangeres en actrice Rojin wordt gekenmerkt door veel incidenten. Rojin is zeer populair in Turkije en met regelmaat in het nieuws, vaak ongewild.

image

"Ik vierde vorig jaar mijn verjaardag in een club en daar kwamen agenten binnenstormen, zogenaamd omdat het rookverbod werd overtreden." De zangeres is niet militant, maar maakt wel duidelijke keuzes. Toen in 2009 de Turkse regering op TRT6 een Koerdische zender lanceerde, kreeg Rojin een talkshow. "Ik was blij met het initiatief, maar het werken werd me zo goed als onmogelijk gemaakt. Achter elke zin werden geheime boodschappen vermoed, waardoor ik het voortdurend aan de stok had met de autoriteiten. Uiteindelijk werd ik gecensureerd en ben ik ermee gestopt. Ik werd gezien als een crimineel en zo wil ik niet behandeld worden."

Ook als actrice had Rojin het niet makkelijk. "Ik werkte bij een door de staat gesubsidieerd theatergezelschap en ben daar op een gegeven moment ontslagen omdat ik ook had meegewerkt aan Koerdische films." Sinds haar platen uitkomen bij Sony scoort de zangeres veel hits, ook met Koerdische liedjes. "Ik ben geen puriste en zing ook Turkse liedjes. Een absolute taalvoorkeur heb ik dan ook niet. Je vraagt kinderen immers ook niet of ze meer van hun vader of van hun moeder houden?" Rojin schrijft haar nummers vaak zelf maar ook vertaalde zij werk van de Canadese zangeres Loreena McKennit. De muziek van Rojin heeft doorgaans een folkloristisch karakter, maar op Deq Dövme, haar recentste cd, klinken nu ook rockgitaren.

Rojin geeft in het kader van het Turkey Now Festival concerten in Amsterdam en Rotterdam, respectievelijk op 27 en 28 maart 2010.