Son of Babylon pleidooi voor onderling begrip

maart 2010 -

Toen Mohamed Al-Daradji kort na de val van Saddam Hoessein terugkeerde naar zijn vaderland Irak zat hij vol wraakgevoelens. Hij verwerkte zijn emoties in een film over de zoektocht van een jongen en zijn oma naar hun vermiste vader en zoon. In Son of Babylon (2009) is, tegen de verwachting in, onderling begrip het thema.

image

Scène uit Son of Babylon

"Het jongetje in de film ben ik eigenlijk zelf", vertelt Al-Daradji, "en de oma is mijn tante. Als kind vroeg ik me af waarom mijn tante altijd huilde. Toen ik in 2003 op de radio een bericht hoorde over massagraven drong het tot mij door. Haar man was vermist geraakt tijdens de Golfoorlog. Dat is het ergst wat je kunt overkomen, want daarmee kun je het verleden nooit afsluiten."

Het maken van Son of Babylon was een psychologische reis. "In 2006 zag ik wat wraak doet met een land. Het drong tot me door dat het geweld pas ophoudt als we ons verleden onder ogen zien. Als we weten wat er gebeurd is met de anderhalf miljoen mensen die in veertig jaar tijd vermist zijn geraakt. De film heeft mij over mijn wraakgevoelens heen getild en ik hoop dat hij op de kijkers hetzelfde effect heeft." Op 6 mei 2010, de nationale herdenking van de slachtoffers van massamoorden, gaat Son of Babylon in Irak in première.

Al-Daradji, die eerder Ahlaam en Iraq: war, love, god and madness maakte, is ervan overtuigd dat films een belangrijke rol kunnen spelen bij het verwerken van het verleden. Hij pleit daarom voor herstel van de filmindustrie en de bioscopen in zijn land. In 2009 trok hij met een mobiele bioscoop door acht Iraakse steden. Het publiek was vol lof , maar overheidssteun kwam er niet.

Met Son of Babylon lijkt dat te veranderen. Wilde de Iraakse regering de film aanvankelijk alleen steunen als de hoofdrolspeler niet Koerdisch maar Arabisch zou zijn - een verzoek waar Al-Daradji niet op inging - sinds hij op de Berlinale is vertoond heeft (voormalig) minister voor de mensenrechten Wejdan Mikhail toegezegd de makers te steunen bij hun campagne voor verbreiding van kennis over Iraks bloedige verleden.

Son of Babylon werd tijdens de Berlinale 2010 onderscheiden met de Amnesty International Film Award en de Peace Film Award.