Africa United. De weg naar het WK

mei 2010 -

Juni 2010 staat volledig in het teken van het WK voetbal, of je dat nou leuk vindt of niet. Dankzij het grootste sportevenement ter wereld is er ook veel aandacht voor Afrika; het is voor het eerst in de geschiedenis dat op dit continent het sportieve feest plaatsheeft. In Afrika is voetbal veel meer dan louter sport: het is een uitweg uit de armoede en het kan een instrument zijn voor de vrede. Het is een van de weinige sporten waarin Afrikanen zich kunnen meten met de rest van de wereld en het biedt miljoenen jongeren hoop op een beter leven.

image

In Africa United vertellen Afrikaanse journalisten over de diverse dimensies en betekenissen van voetbal op hun continent. Er komen voetbalgekke presidenten aan het woord en Afrikaanse voetballers die uitleggen welke rol voetbal bijvoorbeeld speelde bij de totstandkoming van de vrede in Ivoorkust. Het boek is liefdevol en vakkundig samengesteld door journalisten Marc Broere en Stefan Verwer. De foto's zijn van Chris de Bode.

Africa United. De weg naar het WK
Marc Broere, Stefan Verwer en Chris de Bode (red.)
(KIT Publishers, Amsterdam | € 19,95) 

Tegelijk met het wereldkampioenschap voetbal heeft in het Tropentheater van 12 juni tot en met 22 augustus 2010 het Afrika Scoort!-festival plaats. Een interactieve tentoonstelling toont de Afrikaanse beleving van het WK. Ook zijn er live-uitzendingen van wedstrijden in het Afrikaans sportcafé en diverse debatten.