Odak Onyango: "Theater maakt mensen mondiger"

December 2007 -

Make love, make sense, heet de voorstelling waarmee de Keniaanse dans- en theatergroep K-PAG (Kenya Performing Arts Group) door Afrika en Europa trekt. Artistiek leider Odak Onyango (Rapogi, West-Kenia 1977) kwam in de jaren negentig naar Europa om theaterwetenschap en politicologie te studeren in Nederland en Duitsland. Daarna keerde hij terug naar zijn vaderland.

Beeld uit make Love, Make Sense

"Dat was voor mij een natuurlijke stap. Mijn verblijf in Europa was één groot leerproces. Ik heb veel opgestoken op sociaal, cultureel en politiek vlak. Maar het belangrijkste is misschien wel dat ik als een buitenstaander naar mijn eigen cultuur heb leren kijken. Ik wilde dat delen met de mensen thuis. In mijn land bestaan geen theateropleidingen, dus alles wat ik doe is tenminste iets."

In 2003 richtte Onyango samen met de Nederlandse danseres Saskia Ottenhof K-PAG op. Ze proberen jongeren uit alle geledingen – van straatkinderen en wezen tot universiteitsstudenten - te betrekken bij hun workshops en voorstellingen. En met succes. Onyango: "Ik denk dat theater het belangrijkste instrument is om mensen mondiger te maken en meer begrip voor elkaar bij te brengen. Als ik zie welke ontwikkeling de leden van K-PAG hebben doorgemaakt in de afgelopen drie jaar, dan merk je wat kunst teweeg kan brengen."

In Make love, make sense proberen Onyango en zijn groep de toeschouwer bewust te maken van de risico's van hiv-besmetting. "De boodschap staat echter niet voorop. De kunst zelf staat bij ons centraal, maar als er een onderwerp voorbijkomt dat ons raakt, dan kunnen we daar niet aan voorbij gaan."

K-PAG treedt op 4 en 5 december 2007 op in Brussel, op 9 december 2007 in Amsterdam en op 13 december 2007 in Hilversum.

K-PAG wordt gesteund door onder andere het Prins Claus Fonds, Stichting DOEN en HHumanlink (een samenwerkingsverband van Hivos en Humanitas).