Cultuur staat steeds prominenter op de internationale agenda. Maar de discussie over óf en hóe cultuur kan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling is nog lang niet gesloten. Deel negen van een serie over het cultuur en ontwikkelingsbeleid van donorlanden.

Canada

december 2004 -

Canada ziet de wereld als een mozaïek van culturen. Het land tracht niet alleen haar eigen culturele verscheidenheid te promoten, maar ook haar ideeën daarover. Niet voor niets is het woord multiculturalisme in Canada bedacht: de Canadezen spreken samen ruim honderd talen.

Canada heeft zich op wereldniveau een leiderschapsrol aangemeten in het debat over culturele diversiteit. Niet alleen binnen Unesco, het Internationale Counsel van Musea (ICOM) of het Culturele Comité van de Raad van Europa, waar Canada een waarnemersstatus heeft, maar ook binnen internationale beleidsorganisaties. Zo is Canada een van de oprichters van het International Network on Cultural Policy (INCP), een forum van ruim 300 organisaties uit 63 landen dat de dreigingen van globalisering probeert tegen te gaan door het opstellen van een beleidsraamwerk voor culturele diversiteit.

Ook het Departement van Canadees Erfgoed, dat samen met het Departement van Buitenlandse Zaken het Canadese buitenlandse cultuurbeleid uitvoert, doet onderzoek naar de internationale regelgeving rondom cultuur en is als enig niet-Europees land lid van de Cultural Information Research Centre Liaison in Europe (CIRCLE). Daarnaast lanceerde het departement in november 2003 het Canadian Cultural Observatory (CCO), een interactieve website met informatie over cultuurbeleid, statistieken en culturele trends.

Behalve haar ideeën over cultuur promoot Canada ook internationale samenwerking. Opvallend is dat Canada daarbij geen onderscheid maakt tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen. Deze noemers lijken onbelangrijk; het gaat in het Canadese beleid om de bewaking van de diversiteit overal in de wereld. Op film en audiovisueel gebied sloot Canada maar liefst met 62 landen overeenkomsten voor coproducties. De innigste culturele relaties heeft Canada met Frankrijk, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Daarnaast organiseert Canada samen met Mexico, Brazilië, Colombia, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en de landen in het Caribische Gebied regelmatig cultuurevenementen en uitwisselingen van kunstenaars.