De kunsten staan lang niet altijd hoog op de politieke agenda in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Toch erkennen steeds meer regeringen het belang van cultuur op zich en in relatie tot sociale en economische ontwikkeling. Deel 23 van een serie over het cultuurbeleid van niet-westerse landen.

El Salvador

december 2006 -

Elk jaar vieren de Salvadoranen de ondertekening van het vredesakkoord dat in 1991 een eind maakte aan een bloedige burgeroorlog. Het Festival por la Paz brengt het land vijftien dagen lang voorstellingen en tentoonstellingen. Cultuur is belangrijk, vindt de Salvadoraanse regering. Een nationale verantwoordelijkheid zelfs, omdat "de groei en het zelfvertrouwen van een natie zo waardevol is", volgens het nationale cultuurbeleid.

El Salvador kent dan ook een netwerk van Casas de La Cultura, overheidscentra die culturele programma's bieden en lokale kunstenaars stimuleren. Van de 174 culturele instituten bevinden zich er twee in de diaspora: in de Amerikaanse stad Los Angeles en in Quezaltenango, Guatemala.

De culturele centra vallen onder de verantwoordelijkheid van de Consejo Nacional para la Cultura y el Arte (Concultura). Deze kunstraad, opgericht in 1991, bestaat uit vijf directoraten. Het Dirección Nacional de Artes is het meest omvattend. Niet alleen beheert het de kunstacademie CENAR, de dansschool Morena Celarié en de nationale theaters; het heeft ook een eigen symfonieorkest en een literatuurfonds. De kunstafdeling van Concultura organiseert eveneens de jaarlijkse boekenweek en het internationale poëziefestival van San Salvador.

El Salvadors zeven archeologische plaatsen hebben tijdens de burgeroorlog veel te verduren gehad van plundering. Het Concultura-directoraat voor cultuurerfgoed tracht de opgraving van vooral Azteekse cultuur te herstellen, en beheert tevens de nationale archieven en de acht nationale musea. Daarnaast runt Concultura Canal 10, dat dagelijks een dosis cultureel-educatieve programma's voor de Salvadoraanse televisie maakt.

Een voorname culturele stichting is Fundación Clic Arte y Nuevas Tecnologías, dat sinds 2004 een jaarlijks festival van digitale kunst organiseert, het Festival Internacional de Arte Digital.