Steun aan cultuur in Afrika, Latijns Amerika en Azië is niet voorbehouden aan overheden. Wereldwijd opereren omvangrijke private fondsen met een eigen cultuurbeleid. De strategieën zijn minder beïnvloed door politieke overwegingen, maar vloeien voort uit maatschappelijk verantwoord ondernemen of filantropisch idealisme. Deel zes.

Ford Foundation

november 2007 -

Armoedebestrijding en het promoten van rechtvaardigheid en democratie zijn de belangrijkste drijfveren van de grootste filantropische stichting ter wereld: de Ford Foundation. Creativiteit, evenals kennis, dragen volgens het fonds bij aan het oplossen van conflicten en de vooruitgang van samenlevingen. Met haar kunst- en cultuurprogramma wil de Ford Foundation mogelijkheden voor artistieke en culturele expressie vergroten. Ook wil zij de documentatie en disseminatie van nieuwe en 'traditionele' kunstvormen aanmoedigen en de economische positie van kunstenaars verbeteren.

De Ford Foundation bestaat sinds 1936 en begon als liefdadigheidsfonds in de Amerikaanse staat Michigan, de thuisbasis van het bekende auto-imperium. Na de dood van founding fathers Henry en Edsel Ford verhuisde de Ford Foundation haar hoofdkantoor naar New York en spreidde zij haar vleugels. India was het eerste land buiten de Verenigde Staten waar het fonds programma's startte, in 1952.

Tegenwoordig heeft de Ford Foundation twaalf kantoren in Azië, Afrika, het Midden Oosten, Latijns-Amerika en Rusland. Indonesië was in 2006 het land waar het fonds de meeste cultuurprogramma's steunde, waaronder de publicatie van een cultureel tijdschrift voor vrouwen en een uitwisselingsproject binnen de Asian Cultural Council. Daarnaast gaf de stichting geld aan Vietnams eerste hedendaagse kunstmanifestatie, Saigon Open City. Ook gaf zij een impuls aan de fysieke infrastructuur en capaciteitsopbouw van het Performing and Visual Arts Centre in Kenia.

Een formele band met de Ford-familie of de Ford Motor Company bestaat sinds de jaren zeventig niet meer. Het fonds betaalt de subsidies uit de investeringsinkomsten van de oorspronkelijke donatie. In 2006 was de waarde van het fonds 12,2 miljard dollar, terwijl het 541 miljoen dollar aan subsidies besteedde.