Cultuur staat steeds prominenter op de internationale agenda. Maar de discussie over óf en hóe cultuur kan bijdragen aan armoedebestrijding en duurzame ontwikkeling is nog lang niet gesloten. Deel vier van een serie over het cultuur en ontwikkelingsbeleid van donorlanden.

Frankrijk

maart 2007 -

Frankrijk doet grote moeite de Franssprekende cultuur te stimuleren en te beschermen, en steunt culturele diversiteit in het algemeen bij kansarme landen. Daarom onderhoudt Frankrijk ongeveer 200 Franse culturele organisaties in ontwikkelingslanden, inclusief afdelingen van de Alliance Française.

Frankrijk heeft vooral sterke banden met de Maghreb en Franssprekende landen in Afrika en landen in Azië. Volgens Frankrijk is een belangrijk probleem voor Afrikaanse kunst dat het geen toegang heeft tot de wereldmarkt. Vandaar dat het speciale culturele programma Afrique en Créations, dat sinds 2000 beheerd wordt door de Association Française d'Action Artistique (AFAA), mobiliteit stimuleert onder Afrikaanse kunstenaars. Dit gebeurt door uitwisselingsprojecten, beurzen en artist-in-residence programma's. Ieder jaar besteedt Afrique en Créations € 4,7 miljoen aan het professionaliseren van de kunstsector in Afrika en aan de ondersteuning van internationale culturele evenementen zoals, Rencontres de la Photographie in Bamako en de biënnale Dak'Art in Senegal. Het Sud Cinéma fonds ondersteunt al twintig jaar filmproducties in het Zuiden. Een selectie uit deze films wordt jaarlijks vertoond op het Filmfestival in Cannes.

Daarnaast ondersteunt Frankrijk een breed scala aan culturele activiteiten in ontwikkelingslanden, inclusief het formuleren van cultureel beleid, het beschermen van nationaal erfgoed en intellectuele eigendomsrechten, het creëren van een netwerk van bibliotheken en het verbeteren van toegang tot nieuwe informatietechnologie. De Franse NGO Culture et Développement bestaat al vanaf 1961. Doel is de ontwikkeling van Afrika en Afrikaanse cultuur te integreren in educatieve, sociale en economische aspecten van ontwikkeling in Afrika en samen te werken met groepen van immigranten. Het is gelieerd aan de AFAA.