Steun aan cultuur in Afrika, Latijns-Amerika en Azië is niet voorbehouden aan overheden. Wereldwijd opereren omvangrijke private fondsen met een eigen cultuurbeleid. De strategieën zijn minder beïnvloed door politieke overwegingen, maar vloeien voort uit maatschappelijk verantwoord ondernemen of filantropisch idealisme. Deel vijf.

Karim Rida Said Foundation

oktober 2007 -

Karim Rida Said was een jongetje dat in 1981 verongelukte in het zwembad van de Saoedische Prins Sultan bin Abdul Al Saud. Zijn welgestelde vader – de Syrische zakenman Wafic Rida Said – richtte een jaar later de naar zijn zoon genoemde stichting op. Deze verzorgt liefdadigheidsprogramma's voor achtergestelde kinderen en jongeren in het Midden-Oosten. De Karim Rida Said Foundation, die is gevestigd in Londen en Damascus, heeft drie aandachtsgebieden: onderwijs, ontwikkeling en cultuur. De stichting werkt vooral in Irak, Jordanië, Libanon, de Palestijnse Gebieden en in Syrië.

Het onderwijsprogramma verleent hoofdzakelijk studiebeurzen aan Arabische studenten die aan een Britse universiteit willen studeren. Beter onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen vormen, naast het vergroten van veiligheid en het helpen van kinderen met een handicap, de doelen van de ontwikkelingsprogramma's. De stichting werkt daarin samen met partnerorganisaties in het Midden-Oosten.

Met het cultuurprogramma wil de Karim Rida Said Foundation niet alleen het begrip van de Arabische cultuur en de islam vergroten, maar eveneens laten zien hoe Arabieren hebben bijgedragen aan de westerse cultuur. Het British Museum in Londen is een belangrijke partner waarmee de stichting een cultuur-educatief programma heeft opgezet met studiedagen over onder meer Syrische archeologie en tentoonstellingen van Arabische kunst.

Met het Al-Jana Center in Beiroet, dat met literatuur en film het zelfvertrouwen en culturele bewustzijn van Palestijnse kinderen in Libanon probeert te vergroten, zette de stichting een multimediaproject op. Kinderen maken zelf films, die vervolgens door hun gemeenschap worden bekeken, en ook Libanon doortoeren. Daarnaast kreeg het Freedom Theatre in het Palestijnse vluchtelingenkamp Jenin apparatuur voor culturele producties. In Londen steunde de Karim Rida Said Foundation het Palestijnse filmfestival en het kustencentrum ArtSchool Palestine.