De kunsten staan lang niet altijd hoog op de politieke agenda in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Toch erkennen steeds meer regeringen het belang van cultuur op zich en in relatie tot sociale en economische ontwikkeling. Deel vijf van een serie over het cultuurbeleid van niet-westerse landen.

Tanzania

juni 2005 -

Het Tanzaniaanse cultuurbeleid, oftewel 'Sera Ya Utamaduni', is opgesteld in het Swahili. Daarmee brengt het ministerie van Onderwijs en Cultuur meteen zijn voornaamste doel in praktijk: het promoten van publicaties in de inheemse taal.

Niet alleen de taal behoort tot Tanzania's cultureel erfgoed, maar ook de eeuwenoude scheepswrakken opgevist voor de kust, en alle monumenten ouder dan honderd jaar. Het cultuurbeleid benadrukt de educatieve en toeristische waarden van die rijkdommen en plaatst cultuur in dienst van sociale ontwikkeling. Daarnaast heeft elke Tanzaniaan het recht om van cultuur te genieten, en een netwerk van gemeenschapscentra biedt de mogelijkheid zelf kunst te maken. Op radio en televisie is verplicht tijd ingeruimd voor producties en muziek van eigen bodem.

De belangrijkste financier van de kunsten is Mfuko, het Tanzania Cultural Trust Fund. Mfuko is een onafhankelijk fonds voor de kunsten, opgericht in 1998 door de Zweedse en Tanzaniaanse regering. Een tienkoppige commissie, grotendeels afkomstig uit de nationale kunstwereld, beoordeelt twee keer per jaar aanvragen voor drie soorten subsidies: steun voor culturele organisaties, subsidies voor kunstenaars en beurzen voor internationale uitwisseling. Tot nu toe steunde het fonds 302 culturele projecten en kunstenaars. Daarnaast reikt Mfuko jaarlijks de Zeze Cultural Awards uit, de meest prestigieuze kunstprijs in Tanzania.

Het befaamde ZIFF festival van de Dhow-landen op Zanzibar, waar jaarlijks ruim honderd Oost-Afrikaanse en internationale film- en videoproducties zijn te zien, heeft Tanzania op de wereldkaart gezet. Een opvallend initiatief is Aang Serian ('Huis van Vrede' in Maasai), in 1999 opgericht door een groep jongeren in Arusha. Zonder donorgeld runt deze organisatie een muziekstudio gericht op traditionele muziek, fusion en hedendaagse Swahili hiphop. 'Door het stempel ''onderontwikkeld'' te weigeren kunnen we ons zelfvertrouwen vergroten', luidt hun motto.