"Modesector kan Latijns-Amerikaanse economie enorme stimulans geven"

februari 2009 -

"Een creatieve economie is gebaseerd op drie factoren: cultuur, creativiteit en kennis. Door ze veelvuldig toe te passen vernieuwen en vermenigvuldigen ze zich. Daardoor gaan ze een strategie vormen voor duurzame ontwikkeling van onze planeet, onze samenleving en logischerwijs ook van het bedrijfsleven", zegt Lala Deheinzelin, gespecialiseerd in het thema en lid van de adviescommissie van IN-MOD, het Instituto Nacional de Moda e Design, verbonden aan de São Paulo Fashion Week.

image

São Paulo Fashion Week, website

Volgens veel deskundigen bevinden we ons in een overgangsperiode waarbij traditionele en concrete vormen van economische productie vervangen worden door minder tastbare processen, zoals merkvorming en creatieve arbeid. Onlangs publiceerde een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties een rapport waaruit blijkt dat cultuur inmiddels verantwoordelijk is voor 10% van het mondiaal product. De culturele sector, die grotendeels gerelateerd is aan de ontspannings- en toeristenindustrie, blijkt dus in staat om creativiteit om te zetten in innoverende producten, diensten en processen die zorgen voor economische ontwikkeling en een betere concurrentiepositie. Daarmee neemt deze sector een sleutelpositie bij het formuleren van beleid om economische creativiteit en innovatie te stimuleren.

De modeindustrie kan hierbij als creatieve sector een vitale rol spelen. Mode is immers niet alleen kleding, maar ook identiteit, attitude en sociaal-culturele communicatie. Daarom nodigt IN-MOD sinds 2007 Braziliaanse ontwerpers, ondernemers, journalisten en academici uit om tijdens de modeweken van São Paulo te discussieren over de rol van mode en design in opkomende creatieve economieën.

Lucia Cuba, Peruaans modeontwerpster en consultant, werd door IN-MOD uitgenodigd deel te nemen aan de laatste bijeenkomst in januari 2009. "Het idee om creativiteit te verbinden aan de formele economie is een interessant uitgangspunt en voor veel landen van Latijns-Amerika een noviteit. Mode en design kunnen een enorme stimulans betekenen voor onze economieën, vergelijkbaar met de gastronomie op dit moment in Peru. Hiervoor is wel een profesionalisering en diversificatie van zowel de producten en productieprocessen nodig, evenals kennis en reflectie hierover. Brazilië laat zien dat Latijns-Amerikaanse ontwerpers meer te bieden hebben dan geweven alpaca kleden of pseudo-Europese mode. We kunnen veel van elkaar leren. Ik heb de directeur van IN-MOD daarom uitgenodigd voor een tegenbezoek aan de Peruaanse Fashion Week die binnenkort in Lima wordt georganiseerd", zegt Cuba.