Arne Doornebal

Emotioneel theater in Rwanda

november 2009 -

"The Monument duurt zeventig minuten, maar na afloop zijn de bezoekers soms zo emotioneel dat ze nog uren blijven napraten." Dat zegt Jennifer Capraru, regisseur van de theaterproductie die in oktober 2009 in Rwanda werd opgevoerd.

›››

Oegandees kunsttijdschrift kiest voor diepgang

september 2009 -

"Wanneer kunst niet gedocumenteerd wordt, zal het sterven zodra jij sterft. Wanneer je dood gaat, of wanneer je als kunstenaar op een dood spoor zit." Met die filosofie begon Daudi Karungi, kunstenaar en eigenaar van galerie Afriart, het kunstmagazine Start.

›››

Cultuurfestival in Somaliland benadrukt vrijheid en tolerantie

juli 2009 -

In de autonome regio Somaliland, die grenst aan het onrustige Somalië, heeft eind juli het Mooge-cultuurfestival plaats.

›››

Oegandees muziek- dans- en filmfestival op stoom na valse start

juli 2009 -

Tegenvallende bezoekersaantallen en afhakende sponsoren zorgden bij het eerste Bayimba-festival voor een financieel debacle. Maar het kwam die klap te boven en is er dit jaar, tegen de verwachting in, gewoon weer.

›››
image

Oegandese ex-kindsoldaat krijgt koninklijke kunstopdracht

mei 2009 -

Nadat hij wist te ontsnappen uit het Verzetsleger van de Heer ontwikkelde Peter Paul Oloya zich tot beeldend kunstenaar. Zijn sculpturen zijn tegenwoordig te zien in Buckingham Palace in Londen en in het Oegandese presidentiële verblijf.

›››

Oegandese literatuur heeft baat bij schrijfstersclub

maart 2009 -

Voor Femrite, Oeganda's vereniging van vrouwelijke auteurs, is een schrijfklas een uitgelezen middel om het literaire klimaat vanaf de basis te verbeteren.

›››
image

Kunstencentrum in Goma trotseert oorlogsomstandigheden

februari 2009 -

Het stadje Goma in Oost-Congo blijft weinig bespaard. In 2002 was er een vulkaanuitbarsting. De afgelopen maanden werd het omsingeld door rebellen. Desondanks runnen de Katondolo brothers er een cultureel centrum.

›››

Zelfs Nkunda kon Goma's SKIFF festival niet hinderen

November 2008 -

Het waren bijna profetische woorden die Petna Ndaliko sprak, voorafgaand aan het SKIFF Festival in Goma. Rebellen of geen rebellen, het festival zou doorgaan. En inderdaad: de rebellen rukten op, en het festival zette stug door.

›››
foto

Filmfestival trotseert oorlogsgeweld in Oost-Congo

oktober 2008 -

Filmmaker Petna Ndaliko is een van de oprichters van het Salaam Kivu International Film Festival dat in oktober 2008 plaatsvindt in Goma, Oost-Congo

›››

Beruchte video halls maken Oegandese films toegankelijk

september 2008 -

Video halls hebben in Oeganda een slechte reputatie. Voor weinig geld kan men in de armoedige gebouwtjes een film zien. Zijn video halls niettemin een stap op weg naar een volwassen filmcultuur in Oeganda?

›››
foto
Inhoud syndiceren