Marjolijn van Heemstra

Ruangrupa onderzoekt gedeelde geschiedenis van Indonesië en Nederland

november 2009 -

Wat is de afkorting van VOC? Vereenigde Oost-Indische Compagnie of Vergaan Onder Corruptie? Een greep uit het onderzoek dat  Ade Darmawan en Reza Afisina in het Utrechtse Casco Huis uitvoeren.

›››
image

Soedanees theater over geweld en verantwoordelijkheid

oktober 2009 -

Wat te doen als je 309 jaar in een grot geslapen hebt en dan plotseling wakker wordt? Het overkomt de personages in Walid Al Alphy's toneelstuk People of the cave, dat onlangs in de Rotterdamse schouwburg werd opgevoerd.

›››
image

Mobiele bioscoop uitkomst voor Irak

september 2009 -

De Nederlands-Irakese filmmaker Mohammed Al-Daradji werd er aanvankelijk om uitgelachen, maar nu brengt hij de Irakese bevolking filmcultuur op locatie.

›››

Odile Katese: "Rwanda heeft kunst nodig om weer te durven dromen"

juli 2009 -

De Rwandese schrijfster, actrice en regisseur houdt ervan om groot te denken. Haar droom: het creëren van een cultuur van hoop en geluk in Rwanda.

›››
image

Akram Zataari: "Verzamelen is een kunstvorm"

maart 2009 -

De Libanese videokunstenaar, curator en fotograaf  Akram Zaatari is ook een 'archive artist', want hij beschouwt verzamelen als een kunstvorm. De oude foto's die hij laat zien verschillen sterk van de beelden die we doorgaans uit het Midden-Oosten krijgen. Onlangs was Zaatari te gast bij The Human Body Special, in het kader van het programma Café Mediterranée in Amsterdam.

›››
image

Performancekunstenaar Rabih Mroue en de definitie van geschiedenis

februari 2009 -

Hoe creëer je uit de chaos aan gebeurtenissen één wereldbeeld? Dat is een van de vragen die de Libanese kunstenaar zichzelf en het publiek tijdens zijn optreden stelt.

›››

José Eduardo Agualusa: "Behalve schrijvers zijn we ook altijd vertalers"

januari 2009 -

Volgens de Angolese schrijver staat identiteit altijd centraal in moderne literatuur van jonge landen.

›››

Nástio Mosquito's collage van perspectieven

december 2008 -

Een eenduidige boodschap is er niet in het werk van de Angolese kunstenaar en dichter. Met zijn scherpe humor en duidelijke taal laat hij de kijker nu eens opgelucht lachen, dan weer ongemakkelijk stilvallen.

›››

Beste Franstalige poëzie Afrikaanse eilanden gebundeld

oktober 2008 -

In de bloemlezing Invitation to a voyage is de beste Franstalige poëzie van de Afrikaanse eilanden in de Indische Oceaan gebundeld. Dichter Nassuf Djailani hoopt dat 'zijn' Mayotte nu ook literair op de kaart komt te staan. 

›››
Inhoud syndiceren