PapaInk

augustus 2005 -
PapaInk

"Why am I being killed?" Tekening van een kind dat de genocide in Rwanda in 1994 overleefde, op PapaInk, 01-09-2005

PapaInk verzamelt en presenteert kunst van kinderen. Op hun website is te zien dat die tekeningen en schilderijen het verzamelen waard zijn: vitaal, expressief en nergens saai.

Al bladerend door het archief kom je originele onderwerpen tegen, zoals de kangaroe (met kleintje in buidel) van de vijfjarige Jenny. Maar wat PapaInk echt boeiend maakt, is de historische collectie, met werk van naamloze jonge kunstenaars uit Kosovo, Sarajevo, Algerije of India. Huizen met vrolijke puntdaken vertonen barsten, muren vallen om en vlammen schieten uit het dak. Zo ziet een aardbeving eruit op een kindertekening, en zo een burgeroorlog.

Ziet de ene oorlog er anders uit dan de andere? Kinderen uit de Spaanse burgeroorlog tekenden vooral vliegtuigen. Op tekeningen uit Kosovo zie je veel prikkeldraad: bloemen, de maan, een engel en zelfs weer een kangaroe achter prikkeldraad. Vliegtuigen noch prikkeldraad in een andere verzameling, maar wel veel mannen met messen en geweren. Iemand die een ander onthoofd, getekend met zwarte lijnen en veel rood bloed. Op veel tekeningen is eenzelfde soort wapen te zien: een soort knots, met punten eraan. En op elke tekening weer dat rode bloed. De tekenaars zijn overlevenden van de genocide in Rwanda.

Geen bloed op de tekeningen uit Afghanistan, wel boeken in het vuur en mannen met baarden. Of gewoon een moeder met kind, op de tekening van Zohal (9 jaar). Mamma in burka: een heuveltje met voeten.

www.papaink.org