Alles wat je wil weten over gehoorapparaten

Gerelateerd

Gehoorverlies is helaas een onderdeel van ouder worden, maar hoeft zeker niet te betekenen dat je leven erop achteruit gaat. De technologie achter gehoorapparaten is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat deze apparaatjes het doen lijken alsof er niets mis is met je oren. Ook zie je ze amper nog zitten aan de buitenkant. Denk je na over een gehoorapparaat kopen? Lees dan gauw verder, want in deze blog vertellen we je alles wat je wilt weten over hoortoestellen.

Verschillende soorten gehoorapparaten

Er is veel keuze wanneer het gaat om hoortoestellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een uitwendig apparaat of een apparaat dat in het oor zit. Ook zijn er onzichtbare gehoorapparaten. Deze heten ook wel CIC, wat staat voor Completely In Channel. Onzichtbare apparaten worden dus volledig in je gehoorkanaal geplaatst. Ze worden op maat gemaakt en worden bediend door middel van een app. Vervolgens zijn er ook nog hoortoestellen met een luidspreker in het oor. De naam zegt het al: de luidspreker van dit apparaat zit in het oor, maar het apparaat zelf wordt achter het oor gedragen. Dit soort apparaten hebben vaak een betere geluidskwaliteit dan uitwendige gehoorapparaten, waarbij de luidspreker zich achter het oor bevindt. Een voordeel van achter-het-oor gehoorapparaten is dan weer dat ze voor elk soort gehoorverlies geschikt zijn en vaak extra opties hebben. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gehoorapparaat met bluetooth.

Andere soort gehoorschade

Er zijn ook hoortoestellen voor mensen die niet zozeer last hebben van gehoorverlies, maar wel van gehoorschade. Wanneer je last hebt van tinnitus, hoor je constant geluiden die er niet zijn. Meestal is dit een hoge pieptoon. Een tinnitus hoortoestel zorgt ervoor dat er een ander geluid binnenkomt in je oor. Dit leidt de aandacht af van het oorsuizen, waardoor je hier minder van zult merken.

Hoortoestellen met kunstmatige intelligentie

De technologie gaat tegenwoordig steeds verder. Zo zijn er bijvoorbeeld ook hoortoestellen verkrijgbaar die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Dit soort apparaten analyseren het gedrag en de voorkeuren van een hoortoestelgebruiker en passen zich daarop aan. Deze hoortoestellen zijn dan ook met een app te besturen. Er zijn verschillende kwaliteitsmerken als het gaat om hoortoestellen. Met onder andere een toestel van Widex, Phonak, Beltone, Bernafon of Starkey zit je goed. Laat je ook vooral adviseren door je audicien. Hij of zij kan je precies vertellen wat je in jouw situatie nodig hebt om je gehoor optimaal te verbeteren.

Meer binnen dit onderwerp

Populair