Tover je foto’s om in echte kunstwerkjes met een professioneel passe-partout

Gerelateerd

Lege, saaie, witte muren zijn niet leuk. Ze geven je huis een kaal en koud gevoel. Daarom is het leuk om fotolijsten op te kunnen hangen aan je muren met foto’s van vrienden en familie, een poster van je favoriete film of een afdruk van een mooi kunstwerk. Extra stijlvol maak je deze fotolijsten door er een passe-partout in te plaatsen. Deze kartonnen rand geeft een mooie, strakke uitstraling aan elke foto of poster en zorgt ervoor dat je elke gewenste afbeelding mooi kan inlijsten.

Wat is een passe-partout?

Een passe-partout is een kartonnen rand die je om een foto of afdruk in een fotolijst kunt plaatsen. Ze worden gemaakt van hoogwaardig, zuurvrij karton, wat de kwaliteit van je afbeeldingen op de lange termijn ten goede komt. Bovendien zorgen ze voor een verzorgde look in je fotolijsten. Je fotolijsten worden zo echte blikvangers. Ook zijn ze handig wanneer je een afbeelding hebt die niet helemaal in een lijst past; met een passe-partout kun je dit namelijk gemakkelijk oplossen. Je kunt dan een stukje van het beeld achter de omlijsting laten vallen, zonder dat je het beeld hoeft bij te snijden.

Waarom een passe-partout?

Naast dat een passe-partout uitkomst biedt bij afbeeldingen met onhandige afmetingen, zorgt dit soort omlijsting er ook voor dat je afbeeldingen mooi in het oog springen. Je fotolijsten zien er ineens een stuk chiquer en stijlvoller uit. Een passe-partout hoeft niet alleen wit te zijn; denk ook eens aan zwart om donkere afbeeldingen te vergezellen. Foto’s zitten bovendien steviger in een lijst wanneer je er dit soort karton omheen plaatst, waardoor je minder kans hebt op kreukels of beschadigingen. Duur hoeft zo’n omlijsting bovendien niet te zijn als je het online bestelt; webwinkels kunnen de kosten vaak laag houden.

Welke maat moet je hebben?

Wanneer je een afbeelding in een passe-partout wil plaatsen, moet je een lijst kopen die groter is dan de afbeelding zelf. Hiervoor zijn gelukkig standaardmaten. Een standaard foto van 10 bij 15 centimeter past bijvoorbeeld in een rand van 15 bij 20 centimeter, en een vierkante afbeelding van 20 bij 20 centimeter in een rand van 30 bij 30 centimeter. Bij het kopen van de passe-partout is het belangrijk om altijd op de binnenmaat te letten. Hier moet de afbeelding immers in kunnen passen, dus deze mag niet groter dan de afbeelding zelf zijn. De lijst waarin je je afbeeldingen stopt, moet daarentegen weer overeenkomen met de buitenmaat van de passe-partout.

Meer binnen dit onderwerp

Populair