Welk type gordijnen voor in huis?

Gerelateerd

Er zijn veel verschillende soorten gordijnen zoals plisse gordijnen, lamellen, jaloezieën of simpelweg klassieke gordijnen. Omdat er zoveel keuze is maakt dat het lastig om een type gordijn uit te kiezen. Je hebt waarschijnlijk andere wensen voor in de slaapkamer en de woonkamer dan voor in de badkamer. Welk type gordijn past het beste in jouw huis? Lees hier meer over in dit blog.

Slaapkamer

In de slaapkamer zul je waarschijnlijk zonwerende gordijnen willen. Je kunt hierbij kiezen uit verschillende opties zoals vouwgordijnen, klassieke gordijnen, verticale lamellen of iets anders. Wil je graag ongestoord slapen en geen daglicht in je slaapkamer krijgen totdat je de gordijnen opent? Kijk dan naar verduisterende gordijnen, deze houden namelijk het licht teken. Vaak kun je zien hoe verduisterend het gordijn daadwerkelijk is, dit wordt gemeten in procenten. Als je het prettig vindt om een beetje zonlicht binnen te krijgen is het handig om voor semi-verduisterende gordijnen te kiezen.

Woonkamer

Welk type gordijn je kiest voor in de woonkamer is een beetje afhankelijk van jouw woning. Zit jouw woonkamer aan een straat waar vaak mensen voorbij lopen? Dan wil je waarschijnlijk wat privacy zodat je ongestoord kunt ontspannen zonder het gevoel dat mensen je kunnen bekijken. In dat geval is het fijn om te kiezen voor gordijnen die privacy bieden maar niet de hele ruimte donker maken, zoals plissé gordijnen. Let er in ieder geval op dat het gordijn die je kiest niet verduisterend is, tenzij je dat juist wil voor de straatverlichting in de avond.

Badkamer

Heb je een raam in de badkamer en wil je wat privacy omdat mensen vanuit buiten naar binnen kunnen kijken? Dan is het raadzaam om te kiezen voor een goed gordijn. Omdat de badkamer vochtig kan worden is het belangrijk om voor een gordijn te kiezen die hier tegen kan. Denk bijvoorbeeld aan jaloezieën van hout. Controleer altijd of het type materiaal tegen warmte kan, klassieke gordijnen van textiel zijn bijvoorbeeld minder geschikt voor de badkamer omdat er schimmelvorming kan ontstaan. 

Conclusie

Welk type gordijn jij nodig hebt is niet alleen afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar ook van de ruimte waar je mee te maken hebt. Je zult andere wensen hebben voor de slaapkamer dan de woonkamer of badkamer, de ruimtes hebben nu eenmaal andere functies en dus ook andere behoeftes wat betreft het licht of privacy. Let vooral op bij de badkamer dat het materiaal tegen vocht kan.

Meer binnen dit onderwerp

Populair