Alles over antioxidanten

Gerelateerd

Vitamines, mineralen, antioxidanten: je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord. Maar wat is het nu precies? Steeds meer hedendaagse dingen staan volledig in het teken van onze gezondheid. Maar waar de een pleit voor superfoods, houdt de ander het juist weer bij de gewone schijf van vijf. Met zoveel verschillende theorieën, meningen en trends is het soms lastig om erachter te komen wat nu het beste is voor jou. Want hoewel je misschien een gezonde levensstijl volgt waarbij je regelmatig sport en gezond eet, kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan net een beetje extra. In dit blog lees je wat antioxidanten zijn en wat ze voor je lichaam betekenen.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende stoffen die in voedingsmiddelen en in ons lichaam terug te vinden zijn. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze teveel aanwezig zijn of wanneer ze zich op ongewenste plekken in het lichaam bevinden, kunnen deze vrije radicalen schade veroorzaken. Door gezond te eten krijg je antioxidanten binnen die helpen tegen deze beschadiging, en daarmee mogelijk op lange termijn bepaalde ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten voorkomen. Onder antioxidanten vallen de vitamines E en C, bètacaroteen, glutathion, spoorelementen seleen en zink en bioactieve stoffen, zoals flavonoïden.

Antioxidanten supplementen

Wanneer je gezond en genoeg eet zul je misschien al genoeg antioxidanten binnenkrijgen. Toch kan het voorkomen dat je lichaam behoefte heeft aan net een beetje extra. Zodra dit het geval blijkt te zijn heb je de keuze uit verschillende supplementen om je lichaam te ondersteunen. Bijvoorbeeld het supplement quercetine. Dit is een flavonoïde dat zorgt voor een betere opname van het mineraal zink. Je vind het in bijvoorbeeld kappertjes, appels, rode uien en verschillende bessen. Het supplement quercetine Vitaminesperpost kun je online bestellen en is wellicht net dat wat je lichaam nodig heeft. Verder kun je ook denken aan het nac vitamine, Q10, ubiquinol en luteïne. Ook berberine is antioxidant en wordt al duizenden jaren in de traditionele Chinese kruidenkunde gebruikt voor cholesterol, de bloedsuikerspiegel en voor het hart en de bloedvaten. Alfa liponzuur is daarentegen weer een zwavelhoudend vetzuur dat bij tal van processen in het lichaam betrokken is. Zoals voor alle supplementen geldt is het verstandig om eerst goed uit te zoeken waar jouw lichaam behoefte aan heeft en je te laten adviseren door een specialist. Vervolgens kun je je verder verdiepen in de verschillende mogelijkheden en eventueel een supplement voor een bepaalde periode uitproberen.

Meer binnen dit onderwerp

Populair