Alles wat je moet weten over overwaarde op je huis

Gerelateerd

Wanneer je een huis koopt heeft deze een aanschafwaarde. De waarde van je huis verandert door de jaren heen met de markt. Wanneer het aanbod afneemt en de vraag stijgt zal de waarde van je huis stijgen. Ook kan het zo zijn dat de waarde door de jaren heen juist daalt. Dit is voornamelijk het geval wanneer je grond bezit op een plek waar niet veel mensen willen wonen of jij je huis niet goed hebt onderhouden. Gelukkig is de huizenmarkt de afgelopen jaren erg aan het stijgen en is de kans groot dat je overwaarde op je huis hebt. Wat dit is kun je in dit artikel meer over te weten komen.

 

Wat houdt overwaarde eigenlijk in?

Het hebben van overwaarde op je huis is iets waar je blij mee kunt zijn. De overwaarde hypotheek is namelijk het verschil tussen wat de woning waard is op dit moment en wat het vroeger was. Je kunt je overwaarde vinden door te kijken naar het bedrag dat vrijkomt wanneer jij je huis zou verkopen. Wanneer je bij verkoop minder terugkrijgt dan wat je nog moet betalen heet dit negatieve waarde. Deze negatieve waarde staat beter bekend als een restschuld. Erachter komen wat nou precies je overwaarde is kan door de rente erg ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er vandaag de dag sites en adviesgroepen die je kunnen helpen om hierachter te komen. Zo kun je bijvoorbeeld naar van bruggen adviesgroep gaan om er meer over te weten te komen.

 

Hoe kun je achter de woningwaarde van je woning komen

Als jij een woning hebt en niet weet of je overwaarde hebt zijn er een aantal dingen die je nog moet doen. Je moet achterhalen wat je nog hebt opeen staan van de hypotheek en vervolgens kijken wat je woning nu waard is. Hier kun je achter komen door je woning te laten taxeren of de WOZ-waarde van je woning te bekijken. De WOZ-waarde van je woning is een beschikking die jij elk jaar ontvangt van de gemeente. Er zal namelijk door de gemeente jaarlijks worden gekeken naar wat je woning waard is en hoe de huizenmarkt in de omgeving is veranderd. Dit is een kosteloze manier om erachter te komen wat je huis nou eigenlijk waard is. Je kunt als je de brief niet kunt vinden ook kijken op de site woz waarde loket.

Meer binnen dit onderwerp

Populair