Waterpokken: wat is het en wat kan je er aan doen?

Gerelateerd

Al sinds mensenheugenis hebben mensen wel eens te maken met waterpokken. Waterpokken is een infectie die wordt veroorzaakt door een virus. Waterpokken was vroeger een algemeen voorkomende ziekte onder kinderen en hoewel de meeste mensen de ziekte hebben gehaald voor een 18e blijft het virus In het lichaam en kan dat later opnieuw uitbreken. In dit artikel vertellen we je wat waterpokken precies zijn wat je eraan kan doen en meer.

wat zijn waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke huidziekte die wordt veroorzaakt door het varicella zoster virus. Het wordt verspreid door druppeltjes in de lucht en door direct contact met de blaasjes van iemand met de ziekte. Waterpokken symptomen zijn onder andere koorts, hoofdpijn en jeukende uitslag op de huid, die blaasjes vormen. Het virus dringt de huid binnen en veroorzaakt ontstekingen in de huidcellen. Deze ontstekingen veroorzaken de vorming van blaasjes vol vocht op de huid, die kenmerkend zijn voor waterpokken. Het aantal blaasjes varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van de ernst van de infectie en het immuunsysteem van de persoon. Meestal verschijnen ze eerst op het gezicht en op het lichaam, en later op de armen en benen. De blaasjes kunnen pijnlijk zijn en jeuken, en kunnen infecties veroorzaken als ze worden gekrast of beschadigd. Aangezien de ziekte besmettelijk is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet in contact te komen met mensen die nog niet zijn geïnfecteerd, vooral tijdens de blaasjesfase. Het duurt meestal een paar dagen voordat de blaasjes uitdrogen en verdwijnen.

Preventie en Behandeling

Waterpokken is besmettelijk voor iemand die het virus nog niet heeft gehad, dus het is belangrijk om besmetting te voorkomen. Waterpokken komt het meest voor bij kinderen en volwassenen die het virus nog niet hebben gehad. Zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn echter gevoeliger voor ernstigere symptomen en complicaties. Het is niet mogelijk om waterpokken volledig te voorkomen, maar je kunt de kans verkleinen door enkele maatregelen te nemen. Zo kan je bijvoorbeeld regelmatig je handen wassen en probeer om te voorkomen in contact te komen met iemand die ziek is. Als je de ziekte krijgt, is het belangrijk om de uitslag te verzorgen om de jeuk te verminderen. Gebruik bijvoorbeeld verkoelende lotion – Drs Leenarts of een andere crème en vermijd het krabben van de blaasjes. Als de symptomen ernstig zijn, raadpleeg dan een arts voor verdere behandeling en advies.

Meer binnen dit onderwerp

Populair