Laat metaal bewerken op de juiste manier

Gerelateerd

Metaal is uiteraard een lastig type materiaal wanneer het aankomt op de bewerking hiervan. Het is dan ook belangrijk om op de juiste manieren te zorgen dat het metaal bewerkt kan worden. Er zijn verschillende soorten metalen. Al deze soorten metalen kunnen weer op andere soorten en wijzen worden bewerkt. Om er zeker van te zijn dat metaal voor jouw bedrijf op de juiste manier bewerkt gaat worden, is het aan te raden om op zoek te gaan naar een specialist. Zo weet je namelijk zeker dat je op de best mogelijke wijze geholpen kan gaan worden op het gebied van de metaalbewerking. Metaal kan je op bepaalde manieren laten snijden, maar het is ook mogelijk om metalen te laten buigen. Zo kan je uiteindelijk altijd de gewenste vormen en maten krijgen bij jouw metalen. 

 

Kanten 

Het metaal laten buigen wordt ook wel kanten of zetten genoemd. Het kanten van metaal is iets wat alleen maar door de juiste machine gedaan kan worden. Er zijn namelijk verschillende onderdelen waar je op zal moeten letten tijdens het kanten van metalen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met het type metaal dat je wilt gaan kanten. Wanneer je staal wilt kanten heb je andere opties dan wanneer je aluminium gaat kanten. De dikte van de platen heeft ook een grote invloed op het kanten van het metaal. Wanneer je te maken hebt met dikkere platen zal je bijvoorbeeld een andere machine moeten gaan gebruiken. Kanten betekent dus eigenlijk dat je jouw metalen laat buigen, maar om de uiteindelijke afmetingen te krijgen zal je er vaak eerst voor moeten kiezen om het metaal te laten snijden. Dat kan dan ook eerst geregeld worden met de lasermachine. 

 

Het proces

Het proces van het kanten is een relatief simpel proces, maar je hebt hiervoor wel de juiste kennis en machines nodig. Bij het kanten wordt gebruik gemaakt van een kantbank. Deze kantbank is speciaal ontworpen om verschillende soorten metalen te kunnen buigen. Plaatwerk kanten begint dus in de kantbank. Hierbij zal de plaat op de juiste plek geplaatst moeten worden tussen de bovenmatrijs en de ondermatrijs. De ondermatrijs bepaalt hierbij de hoek van het kanten. De bovenmatrijs beweegt naar beneden en zorgt er dus voor dat de plaat daadwerkelijk zal gaan buigen met de kracht die op de plaat wordt uitgeoefend. De bovenmatrijs zal in een vlotte beweging zakken om vervolgens de plaat te kunnen buigen. Daarna zal deze bovenmatrijs weer omhoogkomen en is de uitvoering van het kanten voltooid.

Meer binnen dit onderwerp

Populair