Met de stijgende energieprijzen zoekt iedereen naar manieren om te besparen, waaronder de keuze tussen een vast of variabel energiecontract 2024. Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme gadgets die je helpen om je energieverbruik en daarmee ook je energierekening omlaag te krijgen. Deze gadgets zijn niet alleen handig, ze zijn vaak ook nog eens eenvoudig te installeren. Van thermostaten die zichzelf programmeren tot verlichting die je vanaf je smartphone kunt beheren, de mogelijkheden zijn eindeloos.
Een slimme thermostaat bijvoorbeeld, leert van jouw leefpatronen en past hier de verwarming op aan. Zo wordt er niet onnodig gestookt als er niemand thuis is. En met slimme verlichting kun je per kamer, of zelfs per lamp, instellen wanneer deze aan of uit moet gaan. Dit kan zowel via een app als met stembediening. Deze technologieën zijn niet alleen comfortabel, maar zorgen ook voor een directe besparing op je energiekosten.
Thermostaten die met je meedenken
De nieuwste generatie thermostaten zijn ware technologische wonderen. Ze zijn in staat om jouw dagelijkse routine te leren kennen en de verwarming hierop aan te passen. Ga je bijvoorbeeld elke dag om 08:00 uur de deur uit? Dan zorgt de slimme thermostaat dat de temperatuur tegen die tijd lager is, zodat je niet betaalt voor warmte die je niet gebruikt. Ook kun je vaak instellen dat de verwarming aangaat vlak voordat je normaal gesproken thuis komt, zodat het lekker warm is wanneer je binnenstapt.
Niet alleen het comfort is een groot voordeel, maar ook het financiële plaatje. Door alleen te verwarmen wanneer het nodig is, kun je flink besparen op je energierekening. En omdat veel van deze slimme thermostaten ook nog eens te bedienen zijn via een app, kun je overal en altijd de controle behouden over jouw verwarming.
Slimme verlichting voor een lagere rekening
Verlichting kan een verborgen kostenpost zijn als het gaat om energieverbruik. De oplossing? Slimme verlichting! Deze LED-lampen kun je individueel bedienen en programmeren, waardoor je nooit meer vergeet een lamp uit te doen. Je kunt zelfs scenario’s instellen voor bepaalde activiteiten zoals lezen of film kijken, waarbij alleen de benodigde lampen branden.
Daarnaast biedt slimme verlichting de mogelijkheid om de lichtintensiteit en kleur aan te passen aan jouw voorkeuren of zelfs aan het tijdstip van de dag. Dit draagt niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar creëert ook precies de gewenste sfeer in huis.
Energievreters in huis aanpakken
In elk huis bevinden zich wel apparaten die ongemerkt veel energie verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan die oude koelkast in de bijkeuken of de elektrische boiler die continu aanstaat. Het identificeren van deze energievreters is een belangrijke stap in het verminderen van je energierekening.
Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze manieren om deze verborgen kostenposten aan te pakken, waaronder het kiezen voor een goedkoop energiecontract. Met behulp van energiemonitors kun je precies zien welke apparaten verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van je verbruik. Vervolgens kun je besluiten om deze apparaten te vervangen door zuinigere modellen of ze anders in te stellen om zo het energieverbruik te minimaliseren.
De grootste stiekeme energieverbruikers
Sommige apparaten verbruiken veel meer stroom dan we denken. Een oude diepvries of tweede koelkast kan bijvoorbeeld een echte energieslurper zijn. Ook entertainment- en computerapparatuur die in standby-modus staan, kunnen ongemerkt veel stroom vreten.
Het loont dus om kritisch naar deze apparaten te kijken en waar mogelijk te investeren in zuinigere versies of ze helemaal uit te schakelen wanneer ze niet in gebruik zijn. Het kan even een investering zijn, maar op lange termijn zal het vervangen van deze apparaten leiden tot een lagere energierekening.
Tips voor energiezuinig gebruik van apparaten
Naast het vervangen van oude apparatuur zijn er talloze manieren om zuiniger met energie om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld opletten dat de koelkast en vriezer niet te vol zitten zodat de lucht kan circuleren en minder energie nodig is om alles koud te houden. Ook is het slim om apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op standby te laten staan.
Een andere tip is om gebruik te maken van timers voor apparaten die niet continu hoeven te werken, zoals boilers of pompen van vijvers en zwembaden. Door deze alleen in te schakelen wanneer nodig, bespaar je al snel veel op je energiekosten.