Verschillende snijtechnieken

Gerelateerd

Als je een hobbyist bent of dagelijks werkzaamheden uitvoert dan is het belangrijk dat je de verschillende snijtechnieken kent en ook kan onderscheiden. Je kan namelijk aan een nieuw project beginnen en toevallig een bepaalde snijtechniek nodig zijn. Hier vind je alles over de verschillende snijtechnieken die er zijn. 

 

Watersnijden

Veel mensen weten niet dat als water onder enorme druk staat dat water erg gevaarlijk kan zijn. Het is zelfs zo gevaarlijk dat je er zelf metaal mee kan snijden. Dit gaat dan wel om water waar meer dan twee- tot drieduizend bar druk op staat. Het water komt in de meeste gevallen met twee keer de snelheid van geluid uit de spuitkop. Hierdoor ontstaan een vlijmscherpe straal die alleen te stoppen is door beton. Het is zelfs zo sterk dan je er perfect natuursteen op maat mee kan snijden. Als je binnenkort een nieuw project start waar jij een perfect moet kunnen snijden, dan is het verstandig als je een watersnijtechniek toepast. Let er wel op dat snijden met water duur kan zijn omdat het apparaat enkele duizenden euro’s kost. 

 

Lasersnijden

Lasersnijden is verreweg de meest populairste en gebruikte techniek om metaal te snijden en te bewerken. Een lasersnijder is nauwkeurig op de millimeter en dus de perfecte oplossing voor de hobbyist en andere personen die aan metaalbewerking doet. Je kan er helaas geen natuursteen op maat mee snijden zoals een watersnijder maar het is krachtig genoeg voor metaal. Ook is een lasersnijder een goedkoper alternatief als een watersnijder buiten het budget ligt. Een lasersnijder vergt ook minder onderhoud dan andere snijders zoals een watersnijder. 

 

Ga je binnenkort snijden? Zorg voor je veiligheid

Als je aan metaalbewerking doet en binnenkort wat gaat snijden, dan is het belangrijk dat je de juiste beschermingsmaterialen in huis hebt. Snijden is namelijk heel gevaarlijk want het apparaat waarmee je metaal snijd, zijn extreem sterk. Je hand of vingers ben je dus gemakkelijk kwijt. Daarom is het handig als er altijd een noodstop op het apparaat zit. Door een noodstop word al het stroom van het apparaat gehaald en valt het apparaat uit. Ook moet je altijd handschoenen dragen en een veiligheidsbril. Tijdens het snijden komen er metaalsplinters vrij en deze wil je liever niet in je ogen krijgen. Ze gaan er moeilijk uit en het is zeer pijnlijk. Je moet dit namelijk laten verwijderen in het ziekenhuis. Zorg er dus voor dat je nooit gaat snijden als jij jezelf niet kan beschermen met beschermingsmaterialen. Een ongeluk zit in een klein hoekje en als er iets gebeurd is het meestal al te laat.

 

Meer binnen dit onderwerp

Populair