Zelf doen of uitbesteden, wat kies jij?

Gerelateerd

Alle touwtjes in eigen handen en niet voor een baas werken? Dat klinkt voor veel mensen als de ideale baan. Het is dat ook niet vreemd dat steeds meer mensen ervoor kiezen om voor zichzelf te beginnen. Wat de motivatie ook is, het is hoe dan ook belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Er komt logischerwijs veel kijken bij het starten van een eigen onderneming. Van het verkennen van de markt tot aan het kiezen van een rechtsvorm en het zoeken naar klanten, tot aan het regelen van de administratie en financiering. Waar ook over moet worden nagedacht is het eventueel uitbesteden van bepaalde taken en processen. Dit roept altijd veel vragen op en de keuze hiervoor is dan ook vaak niet makkelijk gemaakt. Om je meer op weg te helpen lees je in dit blog enkele tips.

 

Zelf doen

Je eerste gedachte zal waarschijnlijk gaan naar het zelf uitvoeren van het werk. Vaak is het moeilijk om dingen uit handen te geven wanneer het je eigen onderneming betreft. Zelf doen heeft zo zijn charme. Je overziet al het werk en weet welke impact bepaalde zaken op elkaar hebben. Dit wordt dan ook vaak gekozen als eerste stap. Het is hierbij goed om inzichtelijk te hebben welke taken er nu precies gedaan moeten worden en welke kennis en middelen je hebt om dit zelf uit te kunnen voeren. Daarnaast moet je voor jezelf nagaan waar je energie van krijgt en hoeveel tijd je in bepaalde taken wilt steken. Merk je dat je niet voldoende kennis hebt voor bepaalde taken, deze teveel tijd kosten of het werk ten koste gaat van de groei die je met je onderneming kunt maken? Dan kan uitbesteden een interessante optie zijn.

 

Uitbesteden

Door werk uit te besteden leg je de randzaken bij anderen neer en heb je zelf de ruimte om te richten op het werk waarmee je de onderneming echt kunt laten groeien. Werk loslaten is niet gemakkelijk, maar als je alle voor- en nadelen goed hebt overwogen is dit in sommige gevallen toch de beste oplossing. De stap zetten om werk uit te besteden kost tijd en geld, maar verdient zich ook terug. Kies taken om uit te besteden wanneer je weet dat ze meer opleveren als iemand anders ze uitvoert. Zo kun je bijvoorbeeld de volledige boekhouding, administratie, productontwikkeling en marketing uitbesteden, maar ook bepaalde delen hiervan. Een product laten ontwikkelen doe je om je idee te realiseren, maar je kunt ook juist de concepting uitbesteden. Hierbij ontvang je hulp om een zo concreet mogelijk idee voor de productontwikkeling te formuleren. Waar je ook voor kiest, het is in ieder geval belangrijk om precies te weten wat je uitbesteedt, samen te werken met iemand waar je een klik mee hebt én die goed werk levert en om goed in contact te blijven met de externe partij.

Meer binnen dit onderwerp

Populair