Het belang van goede verlichting op de weg

Gerelateerd

We kennen het allemaal wel een fietser die we niet zien in het donker. Het maakt ons nog bewuster van het feit dat goede verlichting van levensbelang is. Je doet het niet alleen voor je eigen zichtbaarheid om ook om zelf meer te zien. Verlichting is over het algemeen heel belangrijk niet alleen in het donker, maar ook tijdens zware weersomstandigheden. Dan zorgt het er namelijk voor dat we meer zien, wat resulteert in een snellere reactie op onverwachte situaties. Kortom verlichting is niet alleen belangrijk voor medeweggebruikers om jou te zien, maar ook vooral voor jezelf om de weg beter te zien. Licht heeft dus vaak twee functies en is daarom erg belangrijk in het verkeer.

Verschillende soorten autoverlichting

Er zijn veel verschillende soorten verlichting in de auto. We kennen de verschillende symbolen in ons dashboard wel, maar welke verlichting dat precies is zijn we vaak vergeten. Dit komt vaak ook doordat de auto’s tegenwoordig automatisch de geschikte verlichting aanzetten. De auto’s hebben sensoren die kunnen zien hoe donker het is en daaraan de verlichting aanpassen. Zo hebben we de meest voorkomende verlichting, dagrijverlichting of kortweg DRL. Deze verlichting is er om auto’s overdag beter zichtbaar te maken. Deze verlichting staat vaak automatisch aan en schakelt vanzelf uit of over wanneer het dimlicht wordt ingeschakeld. Vervolgens hebben we dimlicht, deze verlichting wordt standaard gebruikt in het donker. Als overdag het zicht belemmerd wordt door weersomstandigheden als mist, hagel, sneeuw of regen, moet ook worden overgegaan op dimlicht. Wanneer het dimlicht aanstaat branden zowel de koplampen, de achterlichten en de kentekenplaatverlichting. Dimlicht verlicht het gebied recht voor de auto en de berm aan de rechterkant. De linkerkant wordt daarbij niet verlicht om eventuele tegenliggers niet te verblinden. Verder is er ook nog het zogeheten stadslicht en deze verlichting is vooral bedoeld om geparkeerde voertuigen zichtbaar te maken. Een betere naam zou eigenlijk parkeerlicht zijn. Bij de stadslichten branden de achterlichten, de kentekenplaatverlichting en twee kleine lampjes aan de voorkant. Ook is er nog grootlicht, dit zorgt voor maximale verlichting van de weg voor de auto. Deze verlichting mag uitsluitend ’s nachts worden gebruikt, wanneer er geen medeweggebruikers zijn. In tegenstelling tot het dimlicht is grootlicht verblindend voor tegenliggers. Als laatste is er nog het speciale mistlicht wat bedoeld is om in een mistbank zichtbaar te zijn. Het gebruik van grootlicht is niet aangeraden. Mist kaatst namelijk het licht terug hierdoor kan je jezelf verblinden. 

Lichtlampen 

Voor de verschillende autoverlichting zijn ook verschillende lichtlampen geschikt. Voor achterlichten, binnenverlichting, dagrijverlichting, dimlicht, grootlicht, kentekenverlichting, knipperlicht, mistlicht en stadslicht worden vaak verschillende lampen gebruikt. Ook kan er per automerk weer verschil zitten in de lampen die worden gebruikt. Het is daarom goed op te checken welke lampen nu in je auto zitten, voordat je nieuwe aanschaft. Dan weet je zeker dat je geschikte lampen aanschaft.

Meer binnen dit onderwerp

Populair